Wachtlijsten inburgering: daling onvoldoende, waakzaamheid noodzakelijk

Door Maaike De Vreese op 19 januari 2022, over deze onderwerpen: Migratie, Inburgering
Maaike De Vreese

Het actieplan van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering (AGII) om de wachtlijsten voor de cursussen Maatschappelijke Oriëntatie (MO) weg te werken, loopt vertraging op. “Het Agentschap heeft de voorbije jaren hard gewerkt om de wachtlijsten aan te pakken. Met resultaat, maar de daling gaat te traag. Zeker met het oog op de stijgende asielaanvragen. We moeten dus waakzaam blijven”, zegt Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese, die meteen ook het federale asielbeleid op de korrel neemt.

Het AGII stelde in 2019 een actieplan voor om het tekort aan cursusplaatsen aan te pakken en de wachtlijsten weg te werken op twee jaar tijd. “Er volgde inderdaad een aanzienlijke daling, maar toch blijkt er voor bijna 1.200 nieuwkomers nog steeds geen aanbod. Van de beoogde 20.799 plaatsen zijn er maar 18.083 beschikbaar. We moeten die cijfers in de gaten houden”, aldus Maaike De Vreese.

De tijd dringt

“De wachtlijsten moeten een absolute prioriteit zijn voor het agentschap en bevoegd minister Somers. Zij moeten de doelstellingen halen die ze zelf hebben vooropgesteld. De tijd dringt, want de huidige achterstand is nog niet weggewerkt en het aantal asielaanvragen stijgt aanzienlijk de laatste maanden. Ons inburgeringsaanbod dreigt overbelast te geraken.”

Kordaat migratiebeleid

Het inburgeringsbeleid is een Vlaamse bevoegdheid. “Op federaal niveau blijven we natuurlijk pleiten voor een duidelijk en kordaat migratiebeleid, gebaseerd op het Australische model”, geeft Maaike nog mee.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is