Maaike De Vreese

VLAAMS VOLKSVERTEGENWOORDIGER

Maaike De Vreese (26 juli 1984) woont samen met haar man Nick en hun twee kinderen in Sint-Michiels, Brugge. Ze studeerde af als master in de Criminologische Wetenschappen aan de universiteit van Gent (2006). Daarna werkte ze bij de Dienst Vreemdelingenzaken bij de Gerechtelijke Sectie (2008-2014). Ze leverde als experte in de vreemdelingenmaterie bijstand aan de politie en inspectiediensten in de strijd tegen mensenhandel en -smokkel, illegale tewerkstelling en huisjesmelkerij. Vervolgens werd ze adviseur voor migratie en veiligheid op het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (2014-2018). Dankzij deze beroepservaring is ze expert geworden op vlak van asiel, migratie, integratie, inburgering en radicalisme/terrorisme. Als Vlaams Volksvertegenwoordiger focust ze zich voornamelijk op integratie en inburgering, arbeidsmigratie, transmigratie, de haven van Zeebrugge, lokale economie en kernversterking. 


POLITIEKE LOOPBAAN & HART VOOR BRUGGE

Voor de verkiezingen van 26 mei 2019 stond Maaike op de tweede plaats op de Vlaamse lijst. Bijna 15 000 West-Vlamingen gaven haar in mei hun voorkeurstem en nu zit de jonge Brugse in het Vlaamse halfrond. ‘Brugge is de stad waar ik ben geboren, dat is de stad waar ik van hou. Ik ben trots op mijn West-Vlaamse roots, daar wonen de mensen waarvoor ik me engageer. De West-Vlaamse dossiers verdedig ik in Brussel met hart en ziel. Elk dossier neem ik mee: van de noodzakelijke bouw van de nieuwe zeesluis tot de terechte zorgen over de hoogspanningslijnen van het Ventilus-project. Ik zet me in voor een welvarend en veilig Vlaanderen”, aldus Maaike.

Als Vlaams volksvertegenwoordiger is Maaike ook deelstaatsenator.  Maaike wil de Senaat afschaffen, maar zolang de instelling bestaat wil ze de senaat gebruiken om goede diplomatieke contacten te onderhouden om Vlaanderen beter bekend en geliefd te maken. Op termijn wil ze dat Vlaanderen nog meer zelf internationaal kan optreden voor alle zaken waarvoor Vlaanderen bevoegd is.

 

SPORTHART

Maaike is in eerste plaats mama van twee schatten van kinderen. Ze maakt daarom graag tijd vrij voor quality time met het gezin. Daarnaast is ze een fervent sporter en neemt ze regelmatig deel aan sportieve (loop)uitdagingen zoals de Viking Run. Maaike heeft daarnaast een passie voor dans. Als echte Vlaming geniet ze graag met familie en vrienden van het Bourgondische leven. 

 

BIO

  • 35 jaar geleden in Brugge geboren, woont nu in St-Michiels
  • Gehuwd en moeder van twee kinderen
  • Criminologe (UGent)
  • Werkte op de Dienst Vreemdelingenzaken (2008-2014)
  • Adviseur staatssecretaris Theo Francken voor migratie en veiligheid (2014-2018)
  • Vlaams volksvertegenwoordiger (2019-heden)
  • Houdt van lopen, dansen en het goede Bourgondische leven