Op 22 maart 2021 werden de slachtoffers herdacht van de gruwelijke aanslagen door IS in Brussel. Vijf jaar geleden kwamen er 32 mensen om het leven en geraakten een 500-tal mensen uit binnen- en buitenland gewond. In de afgelopen vijf jaar heeft de dienst slachtofferonthaal van het Nederlandstalige justitiehuis in Brussel sinds de aanslagen al 683 personen ondersteund in het dossier rond de aanslagen. Die ondersteuning bestond onder andere over het verschaffen van informatie inzake de procedure, de rechten, de schadevergoeding, de financiële hulp, enzovoort. Daarnaast wordt er ook bijstand verleend tijdens de hele gerechtelijke procedure.

Optimale voorbereiding terreurproces

Het proces over de aanslagen start normaliter in september 2022. Het zal één van de grootste en belangrijkste processen in de geschiedenis worden en naar schatting 9 maanden duren. Daarom zal Vlaams minister voor Justitie Zuhal Demir de nodige voorbereidingen treffen om de slachtoffers bij het proces te ondersteunen en de ‘nazorg’ te garanderen. Om de slachtoffers goed bij te staan zullen er minstens 40 justitieassistenten nodig zijn. De minister zet in op extra tijdelijke aanwervingen in het najaar.

Daarnaast wordt er ook een interne werkgroep opgestart met de justitieassistenten en de personeelsdienst om de nodige interne voorbereidingen te treffen. Zo worden bijvoorbeeld de krachten van de verschillende diensten slachtofferonthaal binnen de verschillende justitiehuizen gebundeld en komt er een draaiboek. Er wordt bijkomend een werkgroep opgestart met het federale parket en de Franstalige justitiehuizen om ook daar een optimale inhoudelijke afstemming te voorzien. De ondersteuning zal ook zeer concrete zaken inhouden: zo zullen er info-webinars voorzien worden en pleit de minister voor een aparte zaal voor slachtoffers tijdens het proces en voor de nodige infrastructuur zodat de justitieassistenten zeker buitenlandse slachtoffers digitaal kunnen bijstaan.

“De slachtoffers hebben verschrikkelijk veel leed meegemaakt. Ze zijn slachtoffer geworden omdat deze terroristen het hart van onze samenleving willen treffen om deze te destabiliseren. We zijn het de slachtoffers van terreur verschuldigd om hen tijdens het proces met raad en daad bij te staan”, besluit De Vreese.