De Vreese brak in het Vlaams Parlement meermaals een lans om de achterstand bij de aanvragen voor single permits weg te werken, de doorlooptijden sneller te laten verlopen en het systeem van het zogenaamde erkend ondernemerschap - naar Nederlands voorbeeld - in te voeren. Met dat systeem zouden de aanvragen van betrouwbare partnerbedrijven/referenten sneller worden verwerkt. Die vergunningen kunnen uiteraard op eender welk tijdstip alsnog worden gecontroleerd. Om dit systeem in te voegen is er wel een wijziging van de regelgeving nodig. 

Maximaal één maand doorlooptijd

Minister Crevits denkt na om het systeem in eerste instantie toe te passen voor onderzoekers. Eind 2022 kantelt de federale overheid immers de werknemerscategorie ‘onderzoekers’ in de procedure van gecombineerde vergunning. “De internationale concurrentie voor toptalent is snoeihard en de Vlaamse arbeidsmarkt smeekt om de juiste profielen. Daarom moeten we alles op alles zetten om hooggeschoolden aan te trekken. Door onze procedures op punt te stellen, moeten we streven naar een doorlooptijd – zowel het Vlaamse als federale luik – van maximaal één maand”, zegt De Vreese.

Aanvraag slechts één keer voor alle regio’s

Daarnaast wordt de informatie-uitwisseling geoptimaliseerd tussen de verschillende overheden. Sinds november 2021 is de automatische informatie-uitwisseling tussen de Vlaamse aanvraagmodule en het interfederale ‘Uniek Loket’ Working in Belgium een feit. Op deze manier moeten kandidaten maar één keer hun aanvraag digitaal indienen. 

Vlaanderen proactief

Als buitenlandse ondernemers een beroepskaart willen aanvragen via het interfederale loket, is dat momenteel niet mogelijk. Daarvoor moeten de andere gewesten nog een hervorming doen van hun regelgeving. Vlaanderen heeft die echter reeds achter de rug en wacht niet op de andere niveaus. De Vlaamse overheid heeft zelf proactief een digitale aanvraagmodule voorzien voor beroepskaarten voor het Vlaamse Gewest.

Flanders for talent, talent for Flanders

Ten slotte zet Vlaanderen in op een warme ontvangst van arbeidsmigranten met het initiatief Flanders for talent, talent for Flanders. Dat moet ervoor zorgen dat economische migranten informatie krijgen over werken en wegwijs gemaakt worden in Vlaanderen. De eerste gesprekken met de lokale besturen en andere verschillende stakeholders zijn hiervoor reeds achter de rug. Op basis van de gesprekken zal er een overzichtelijke webstek worden gemaakt. “Met het initiatief ‘Flanders for talent, talent for Flanders’ willen we ervoor zorgen dat buitenlands talent hier warm wordt ontvangen en ze zo snel mogelijk kunnen meedraaien in onze samenleving”, besluit De Vreese.