Vlaanderen mag ‘war for talent’ niet verliezen

Door Maaike De Vreese op 5 januari 2022, over deze onderwerpen: Ondernemen
Maaike De Vreese

Sinds 2019 geldt een zogenaamde ‘single permit’: een elektronische verblijfskaart die zowel een toelating voor arbeid als tot verblijf bevat. Dit laat toe om buitenlandse talenten aan te trekken voor onze arbeidsmarkt. De doorlooptijd voor zo’n aanvraag loopt echter op tot bijna drie maanden. "We lopen zo talloze interessante profielen mis voor onze arbeidsmarkt", zegt Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese. Ze roept bevoegd minister Crevits op om de doorlooptijden drastisch in te korten. "Het is een ‘war for talent’ en die mag Vlaanderen niet verliezen", aldus Maaike.    

Ondertussen heeft Vlaanderen reeds verdere stappen gezet om de procedure te digitaliseren. Daarnaast is de automatische informatie-uitwisseling tussen het Vlaams niveau en het interfederale digitale platform ‘Working in Belgium’ in november opgestart. In de volgende wordt er gewerkt aan de verdere integratie van informatie-uitwisseling en zal het only once-principe maximaal worden gehanteerd. "Om de doorlooptijd nog meer in te korten, kan Vlaanderen ook denken aan het invoeren van het erkend ondernemerschap, een systeem waarbij bedrijven, organisaties, werkgevers vooraf als referent erkend worden door de overheid. Op die manier zouden dan minder documenten moeten worden aangeleverd bij de aanvraag. Die erkenning kan men ook verliezen bij controle", aldus De Vreese.

“We moeten ervoor zorgen dat de doorlooptijden voor zowel buitenlandse werknemers én ondernemers zo kort mogelijk zijn. Daarom roep ik de andere niveaus op om zo snel mogelijk te landen met het samenwerkingsakkoord. Enkel door alles op punt te stellen, kunnen we ervoor zorgen dat Vlaanderen de aantrekkelijkste regio wordt voor internationaal toptalent”, besluit De Vreese.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is