Toekomst Vlaamse evenementensector onzeker: “Er moet dringend perspectief komen”

Door Axel Ronse, Maaike De Vreese op 23 juli 2020, over deze onderwerpen: Economie, Horeca, Coronacrisis
concert optreden

“Geen enkel gezond bedrijf kan zo lang gesloten blijven en overleven.” Vlaams volksvertegenwoordigers Maaike De Vreese en Axel Ronse zijn bezorgd over onze evenementensector. Door de stijgende coronacijfers is er momenteel weinig of geen perspectief. “We moeten zorgen voor extra financiële ademruimte. Als we dat niet doen, dreigt er een braindrain en komt het voortbestaan van de sector in Vlaanderen in het gedrang”, waarschuwen De Vreese en Ronse.

In het kader van hun parlementaire werkzaamheden in de commissie Economie bezoeken Vlaams volksvertegenwoordigers Maaike De Vreese en Axel Ronse honderd bedrijven in West-Vlaanderen. Vorige week waren ze te gast bij Creative Rental Solutions (CRS) van Lieven Tacq. CRS is een joint venture tussen een productiefirma audiotechniek en een evenementenfirma.

Zorgen voor gelijk speelveld

Het bezoek deed hen beseffen dat de situatie in de evenementensector zorgwekkend is. “We moeten ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld is over de sectoren heen qua coronamaatregelen. Het is absurd dat een pop-upterras meer dan 1.000 mensen mag ontvangen terwijl evenementen beperkt zijn tot 400 personen en aan de strengste voorwaarden moeten voldoen. De regels moeten eerlijk zijn voor iedereen, anders is er discriminatie en oneerlijke concurrentie”, stelt De Vreese.

Nood aan financiële ademruimte

Daarnaast heeft de evenementensector nood aan financiële ademruimte. De sector verloor al verschillende seizoenen en nu dreigt ook de zomerperiode in het water te vallen. “Er moet dringend perspectief komen, want geen enkel gezond bedrijf kan zo lang gesloten blijven en overleven. Daarom stellen we concrete financiële maatregelen voor zoals een bankendeal zonder rentelasten tot eind 2021. Ook het 100 procent fiscaal aftrekbaar maken van evenementen voor bedrijven, is een mogelijkheid”, besluit Ronse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is