Scholen in Brugge experimenteren in de strijd tegen het lerarentekort

Door Maaike De Vreese op 9 januari 2023

Verschillende scholen in Brugge gaan in zogenaamde ‘proeftuinen’ experimenten doen in de strijd tegen het lerarentekort. De bedoeling is telkens om meer leerkrachten aan te trekken en te behouden. De projecten mogen de bestaande regelgeving even negeren en krijgen zo een ongekende ruimte. “Dit is geen alleenzaligmakende oplossing voor het lerarentekort, maar het kan wel helpen om de stellingenoorlog te overstijgen. Over bepaalde ideeën wordt al decennia gediscussieerd: wij gaan nu uittesten wat werkt. En wat in de praktijk goed gaat, willen we dan uitrollen in alle scholen”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. Een selectiecommissie koos voor 27 verschillende projecten in 127 basisscholen en 89 scholen van het secundair onderwijs. “Maar liefst 24 Brugse scholen doen mee met de proeftuinen. Deze projecten experimenteren met flexibelere lestijden, meer jobmobiliteit binnen de scholengroep tot meer begeleiding van leerkrachten. Dankzij de inzet van onze Brugse scholen, bouwen we mee aan het onderwijs van morgen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).

Er worden veel voorstellen gedaan om het lerarentekort in Vlaanderen tegen te gaan, maar vaak gaat het om theoretische ideeën die nog niet getoetst zijn aan de realiteit. Vaak ontstaat er dan een discussie tussen voor- en tegenstanders, die niemand echt vooruit helpt. Sommige discussies zijn al jaren hetzelfde. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil die stellingenoorlog overstijgen door scholen de kans te geven om nieuwe ideeën te toetsen aan de praktijk. Binnen een zogenaamde ‘proeftuin’ mogen scholen de bestaande regelgeving even negeren. Zo kan eindelijk bewezen worden welke voorgestelde oplossingen werken, en welke niet.

Weyts geeft scholen in Brugge de kans om te experimenteren met nieuwe ideeën die kunnen helpen in de strijd tegen het lerarentekort. Het is de eerste keer dat scholen zoveel ruimte krijgen om te experimenteren: de eerste keer dat er zoveel personeelsregelgeving losgelaten wordt.  Concreet gaat 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is