
Federaal parlementslid uit Temse, Lieve Truyman (N-VA) stelde aan bevoegd minister Matz een parlementaire vraag over de stand van zaken van het onderzoeksschip. Na onderlinge gesprekken en een parlementaire vraag van Kamerlid Maaike De Vreese (N-VA) aan minister van Defensie, Theo Francken (N-VA), mikt men om het schip vanaf 2026 opnieuw in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek.
“De Belgica II is een onderzoekschip dat zowel voor defensie als voor wetenschappelijke doeleinden wordt gebruikt. Voor wetenschappelijk onderzoek is dit schip echt het neusje van de zalm. De bouwkost was 54 miljoen euro, ik ben dan ook zeer verheugd dat deze Arizona regering een oplossing heeft gevonden”, aldus Lieve Truyman. Lieve volgt BELSPO op binnen de commissie federale wetenschappelijke instellingen.
“Het onderzoeksschip Belgica II behoort tot de absolute wereldtop. Het schip ligt wegens het juridische conflict reeds té lang aan de kade in de marinebasis van Zeebrugge. De tijd is rijp om het schip terug operationeel te krijgen. Ik roep alle partners op om deze doorbraak zo snel mogelijk te realiseren ”, zeggen Kamerleden Maaike De Vreese, Lieve Truyman.
“De Belgica II hoort op onze Noordzee, niet aan de kade. Elke dag dat dit schip stilligt, verliezen we kostbare kennis, kansen en internationale geloofwaardigheid. Zeker voor Vlaanderen, dat zwaar inzet op marien en klimaatrelevant onderzoek, is dit onaanvaardbaar. Dit land moet haar rol als voortrekker in het Noordzeeonderzoek opnieuw waarmaken en de heropstart van de Belgica II is daarvoor essentieel”, zegt Kamerlid Charlotte Verkeyn.
Versterking van de Marine
De Belgica II heeft het statuut van marine hulpschip. Momenteel treedt Defensie op als neutrale bemiddelaar tussen BELSPO – de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid – en Genavir. Bedoeling is om een gezamenlijke oplossing te vinden om het schip, binnen het bestaande contractuele kader, terug operationeel te maken. In kader van de bestaande protocolakkoorden, voeren BELSPO en Defensie verkennende gesprekken om een nauwere samenwerking aan te gaan.
Deze samenwerking biedt opportuniteiten in het domein van gebruik van vaardagen door de Marine met verrekening van bijhorende kosten.
“Een samenwerking tussen BELSPO en Defensie zou een absolute win-win betekenen. Eenmaal de Belgica II terug in de vaart kan worden genomen, zou onze maritieme aanwezigheid in de Noordzee worden versterkt. Gezien de nijpende geopolitieke situatie, zou het schip kunnen worden ingezet voor monitoring in de Noordzee. Op die manier kunnen we zorgen voor een betere bescherming van de kritieke infrastructuur voor onze kust”, besluit De Vreese.