Volgens staatssecretaris Mahdi gaat de Europese Commissie die landen hiervoor straffen. “Maar daar zien we al jaren niets van. Integendeel, de Commissie lijkt ze nu eerder te gaan belonen. Daarnaast zitten door het slecht regeringsbeleid onze asielcentra stampvol, waardoor er uiteindelijk een parallel opvangsysteem voor tienduizenden Oekraïners moest worden uitgebouwd”, aldus Theo Francken.

Leger aan inactieven

Over het aanpakken van het personeelstekort op onze arbeidsmarkt is Francken duidelijk: “België telt nog een heel leger aan inactieven, zeker in Brussel en Wallonië. Laten we liever inzetten op de activatie van het groot aantal werklozen in eigen land.”

Arbeidsdeelname derdelanders barslecht

“Nieuwkomers moeten ook beter worden ingeschakeld”, voegt Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese toe. “De arbeidsdeelname van derdelanders blijft namelijk rampzalig slecht in België. Is meer mensen toelaten dan de oplossing? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat legale migratie illegale migratie vermindert.”

Eerst Blue Card evalueren

Europees Parlementslid Assita Kanko is duidelijk: “Arbeidsmigratie kan, maar moet eerst binnen de EU bekeken worden. De Blue Card laat derdelanders trouwens al toe om hier te komen werken. Laten we eerst de toepassing van die richtlijn bekijken en evalueren.”