Minister Weyts investeert in atletiekpiste in Brugge

Door Maaike De Vreese op 11 september 2023

Vlaams minister van Sport Ben Weyts investeert bijna 1,4 miljoen euro in de atletiekpiste in Brugge. Met de Olympische Spelen van volgend jaar voor de deur wil Vlaams minister van Sport Ben Weyts meer Vlamingen doen sporten. Telkens wanneer topsportevenementen plaatsvinden, worden sportliefhebbers van jong tot oud warm gemaakt voor atletiek. Dan moet er uiteraard voldoende kwaliteitsvolle sportinfrastructuur zijn. Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs lijsttrekker Maaike De Vreese (N-VA) en fractievoorzitter Geert Van Tieghem (N-VA) hebben in het verleden het stadsbestuur meermaals aangespoord om de nodige stappen te nemen in dit dossier. “Dankzij minister Weyts komen er middelen vrij om de Brugse atletiekpiste te renoveren. Nu het samenwerkingsakkoord er eindelijk is tussen Sport Vlaanderen en stad Brugge, kan de aanleg van de piste beginnen in de zomer van 2024. We blijven waken over de timing en de uitvoering, want de piste moet absoluut klaar zijn om het EK juniores in 2025 te organiseren”, zeggen Maaike De Vreese en Geert Van Tieghem.

 

Cijfers van Sport Vlaanderen wijzen uit dat een heel aantal van de Vlaamse looppistes verouderd is. Liefst 93 % van de pistes is ouder dan 21 jaar. Deze pistes worden in Vlaanderen bovendien veelvuldig gebruikt, door één of zelfs meerdere sportclubs.  Vlaams minister van Sport Ben Weyts besloot daarom om specifiek voor de looppistes een extra inspanning te doen, met een projectoproep waarmee clubs, federaties, provincies of lokale besturen konden instappen in een groepsaankoop. Via deze groepsaankoop kunnen ze onder meer de toplaag renoveren, het aantal banen uitbreiden of beschadigingen herstellen.

Weyts investeert nu 1.393.709,24 euro in de atletiekpistes in Brugge. De werken moeten uiterlijk tegen eind 2024 afgerond zijn. Vlaanderen draagt 60% van de kosten. Dankzij de formule van de groepsaankoop zijn de clubs zeker van de  kwaliteit van de piste én van een veel lagere investeringskost. Het gaat bovendien om atletiekpistes waar minstens één sportclub aangesloten bij de Vlaamse Atletiekliga haar thuisbasis heeft. Zo garanderen we ook een minimaal gebruik van de piste. 

“De Olympische Spelen van volgend jaar zijn een momentum voor de Vlaamse atletiek. In de eerste plaats voor onze topsporters, maar ook voor de sport op zich. Telkens wanneer onze topsporters zich tonen aan Vlaanderen inspireren ze jong en oud om ook de loopschoenen aan te trekken”, zegt Weyts. “De Brugse atletiekpiste ligt er momenteel zeer slecht bij. Dit is geen reclame voor onze stad, daarom moeten we er een erezaak van maken om de piste zo snel mogelijk te renoveren”, besluiten De Vreese en Van Tieghem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is