In de horecasector waren er 726 faillissementen in 2020, in 2019 waren dat er nog 968. Dat resulteerde in 1.375 verloren banen in 2020, terwijl dat er in 2019 1.766 waren. “De federale regering voerde in april 2020 een moratorium in zodat ondernemingen niet failliet konden worden verklaard. We zien dat dat vooral effect heeft gehad op de restaurants en cafés. Daar zijn significant minder faillissementen. In Vlaanderen kon de horecasector daarnaast ook rekenen op bijna 500 miljoen euro aan steunmaatregelen in 2020”, verduidelijkt De Vreese.

600 miljoen Vlaamse steun voor detailhandel

Een gelijkaardige trend wat betreft het aantal faillissementen is te zien bij de detailhandel. In de sector waren 443 faillissementen in 2020, het jaar ervoor waren dat er 632. Opmerkelijk is dat in 2020, hoewel er minder faillissementen waren, er veel meer banen verloren gingen. Er gingen 2.691 jobs verloren in 2020, in 2019 waren dat nog 908 jobs. “Dat jobverlies kwam voornamelijk voor bij gespecialiseerde winkels die onder andere handelen in kledij, schoeisel, lederwaren, cosmetica, souvenirs, sieraden, enzovoort. De detailhandelaars konden in 2020 rekenen op ruim 600 miljoen euro aan Vlaamse steun”, aldus De Vreese.

Waakzaam blijven

Ondanks het beperkt aantal faillissementen vorig jaar, moeten we waakzaam blijven, waarschuwt Maaike De Vreese. “Graydon heeft eind vorig jaar nog gewaarschuwd voor een golf van 50.000 faillissementen wanneer de coronasteun van de overheid stopt. We moeten mensen fiscaal aanmoedigen zodat privaat geld maximaal wordt geactiveerd. De Vlaamse Regering heeft hiervoor reeds de nodige stappen gezet. De win-win-lening en het vriendenaandeel, die dienen om de solvabiliteit van onze ondernemers op te krikken, zijn daar perfect voorbeelden van.”

Maximaal coronaveilig ondernemen

“Ondernemers in de detailhandel- en horecasector gaan door zeer moeilijke tijden door de coronamaatregelen. Deze Vlaamse Regering heeft bij het begin van de crisis kordaat en snel gereageerd. Ik heb meermaals gepleit in het parlement voor een duidelijk perspectief voor de sectoren die momenteel nog gesloten moeten blijven. Op het vorige Overlegcomité hebben ze nu dat perspectief gekregen en dat is een goede zaak”, besluit De Vreese. “Laat ondernemers maximaal coronaveilig ondernemen. Zolang ze dat niet mogen, blijft de Vlaamse steun broodnodig.”