Maaike De Vreese: “Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opnemen? Eerst grondige screening en gespecialiseerde opvang in Griekenland”

Door Maaike De Vreese op 9 maart 2020, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Minderjarigen
Maaike De Vreese

“Wij zeggen niet per se neen tegen de vraag tot opname van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, maar dat moet wel gebeuren onder strikte voorwaarden.” Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese wil een grondige screening van minderjarige vluchtelingen en betere opvang in Griekenland. 

Aangepast opvangcentrum

Sommige Europese lidstaten, zoals Duitsland en Kroatië, zijn van plan om vrijwillig tot 1.500 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op te vangen die vastzitten zijn op de Griekse eilanden. De situatie van niet-begeleide minderjarigen moet volgens Maaike De Vreese zeker aandacht krijgen. Ze wil er wel enkele voorwaarden aan koppelen. “Om te beginnen moet in Griekenland betere en gespecialiseerde opvang georganiseerd worden. Met name een apart opvangcentrum aangepast aan de noden van minderjarigen.”

Grondige identificatie

Daarnaast pleit ze voor een grondige identificatie van de minderjarigen. “We moeten nagaan of het om echte minderjarigen én om echte vluchtelingen gaat. Daarnaast moeten we inzetten op het terugvinden van de ouders. Indien het niet gaat om vluchtelingen maar bijvoorbeeld om een tiener uit Marokko of indien de ouders in een veilig land zijn, dan moet men prioritair werken op de hereniging met de ouders.” De gespecialiseerde opvang moet er volgens De Vreese komen met onze steun en expertise.

Niet in handen van mensensmokkelaars

Maaike De Vreese waarschuwt ervoor dat de minderjarigen niet verdwijnen uit onze opvangcentra. “Ook de minderjarigen hebben vaak een eindbestemming in gedachten en we moeten ten allen prijze vermijden dat ze in de handen vallen van mensensmokkelaars. Daarom moeten we nagaan of het gaat om échte niet-begeleide minderjarigen die hier ook willen blijven, bijvoorbeeld omdat ze hier al familie hebben, en niet over transitmigranten.”

Bescherming in gesloten opvang

Om te vermijden dat minderjarigen in handen van mensensmokkelaars – of erger nog: mensenhandelaars – terecht komen, kan het soms nuttig zijn om ze op te vangen in gesloten beveiligde opvang. “Ook in ons land beschermen we kinderen door ze op te nemen in gesloten jeugdinstellingen. De jongeren worden daarom best opgevangen via jongerenwelzijn. De federale overheid zal daarover moeten overleggen met de gemeenschappen”, zegt De Vreese.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is