Investeer méér in onze marine

Door Maaike De Vreese op 4 oktober 2022
Marine

Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugse Maaike De Vreese (N-VA) roept op om meer te investeren in onze marine. Dit doet ze naar aanleiding van haar bezoek aan het Navy Techno Fest, het technologieweekend dat doorging dit weekend op de marinebasis te Zeebrugge. In de huidige investeringsplannen is er volgens De Vreese te weinig budget uitgetrokken voor de marinecomponent. Slechts 5 % van het nieuwe investeringspakket gaat naar de marine. “Het is duidelijk dat de marine geen prioriteit is voor minister van Defensie Dedonder (PS). Maar de recente sabotage van de Nord Stream I & II gaspijpleiding, bewijzen net dat we méér moeten investeren in onze marine”, zegt De Vreese. “Er komen belangrijke gaspijpleidingen vanuit Noorwegen toe in Zeebrugge en de offshore windparken trokken in het verleden ook al de aandacht van Rusland. We moeten die cruciale infrastructuur beter beschermen. Daarom roep ik de federale regering op om meer te investeren in de marine door onder andere te voorzien in een derde fregat, zodat we ten minste permanentie hebben op zee.”

Dit land en Nederland hebben reeds decennialang een nauwe marinesamenwerking: BeNeSam. Beide marines werken innig samen op vlak van opleidingen, onderhoud, oefeningen en de bouw van schepen. Nederland en dit land tekenden in 2018 een overeenkomst om samen twaalf mijnenjagers en vier fregatten te bouwen: zes plus twee voor elk land. Wij namen de bouw van de mijnenjagers voor onze rekening en momenteel zitten de timing en de kosten van het project op schema. Nederland zou de fregatten bouwen. Maar dat dit niet op een houtje-touwtje budget kan werd onlangs duidelijk. De twee bestelde fregatten zullen namelijk langer en dus duurder worden.

“Door die meerkost zal er extra geld moeten worden gezocht. We moeten van een nood een deugd maken en meer investeren in onze marine”, zegt De Vreese. Volgens De Vreese zijn de huidige investeringen in de marine ondermaats. ‘In de huidige plannen zouden onze twee fregatten zelfs niet eens volledig bewapend kunnen worden, in tegenstelling tot de Nederlandse schepen. Deze onderinvestering is gevaarlijk voor de veilige werking van onze marine. We moeten ervoor zorgen dat we een betrouwbare internationale partner blijven, onze schepen voldoende uitgerust zijn en investeren in dat  derde fregat”, zegt De Vreese.

De Vreese breekt ten slotte een lans om de defensie-investeringen in Zeebrugge en West-Vlaanderen op peil te houden: “Brugge heeft door de eeuwen heen altijd een stevige band gehad met Defensie. Als Brugse ben ik enorm trots op onze Zeebrugse marinehaven als de belangrijkste hoeksteen van de marinecomponent. De toekomst ligt in innovatie. Drones vormen daar een zeer belangrijke component in. Dat was gisteren te zien op de technologiedagen waar bedrijven en defensie hand in hand het beste van zichzelf gaven om jongeren, voornamelijk gamers de mogelijkheden binnen de sector te tonen, een echt succes! De marinebasis vormt een belangrijk deel van onze veiligheidsinfrastructuur en zorgt daarbovenop voor een pak werkgelegenheid in onze Zeebrugse haven. Laten we daarom extra investeren om de thuis van onze fregatten, mijnenjagers en patrouilleschepen in ere te houden.”

 

Lees hier het volledige artikel van Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is