Handelshuurlening aanvragen mogelijk op 3 juli

Door Maaike De Vreese op 1 juli 2020

Vanaf vrijdag 3 juli zullen huurders en verhuurders de handelshuurlening online kunnen aanvragen. Daarnaast zal VLAIO vanaf 15 juli ook bemiddelen tussen huurders en verhuurders om te komen tot een overeenkomst. Dat blijkt uit het antwoord van minister Crevits op een actuele vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese. “Ondernemers doen er nu alles aan om hun zaak te laten draaien en te overleven, deze maatregel zal hen extra zuurstof en een duw in de rug geven”, zegt De Vreese.

De aanvraagmodule zal nu vrijdag 3 juli 2020 online komen op de website van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Ondernemers kunnen vanaf 3 juli hun aanvraag doen en VLAIO zal de ondernemers bijstaan met informatie en begeleiding. Vanaf 11 juli zullen huurders en verhuurders een aanbod krijgen van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV om die lening effectief te ondertekenen. Ten slotte zal VLAIO vanaf 15 juli ook een aanbod doen om te bemiddelen tussen huurder en verhuurder om te komen tot een overeenkomst. Voor zowel huurders als verhuurders is dit belangrijk: de huurder krijgt dankzij deze maatregel extra zuurstof en de verhuurder krijgt niet te kampen met het faillissement van zijn huurder. “Het is goed dat deze voorschottenregeling vanaf 3 juli mogelijk zal zijn. Zo zullen huurders en verhuurders in alle zekerheid een overeenkomst kunnen sluiten”, zegt De Vreese.

Op 8 mei had de Vlaamse regering een oplossing voor de huur van de handelspanden aangekondigd. Als de verhuurder de huurgelden voor minimum 1 maand kwijtscheldt, schiet PMV de volgende twee maanden huur voor via een lening. Huurders kunnen maximaal 35.000 euro lenen en die in 18 maanden aan een rente van 2 procent terugbetalen. De terugbetaling begint na 6 maanden te lopen. Deze oplossing is uiteraard enkel op vrijwillige basis mét een overeenkomst tussen huurder en verhuurder. De maatregel is ook enkel geldig voor ondernemers die verplicht werden hun locatie te sluiten. De Vlaamse regering had op 29 mei hierover een besluit genomen, maar door technische moeilijkheden met de online aanvraagapplicatie heeft het enige vertraging opgelopen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is