“Onze boodschap is duidelijk: wie zijn gezin naar hier wil laten komen, moet eerst tonen dat hij daar de financiële middelen voor heeft. België zal niet langer de zwakke schakel van Europa zijn”, zegt Kamerlid Maaike De Vreese.

“Mensen moeten zélf kunnen instaan voor hun gezin”

Concreet moet wie gezinshereniging aanvraagt, voortaan over een inkomen beschikken van minstens 110 procent van het gemiddeld minimuminkomen. Voor elk bijkomend gezinslid komt daar telkens tien procent bovenop. Voor een partner en twee kinderen betekent dat bijna 2.750 euro netto per maand.

“We willen dat mensen zelf kunnen instaan voor hun gezin. Het is niet de bedoeling dat ze hier aankomen en meteen een beroep moeten doen op onze sociale zekerheid. Die verantwoordelijkheid leggen we nu duidelijker dan ooit bij de aanvrager zelf”, aldus De Vreese.

Eindelijk komaf gemaakt met lakse regels

De N-VA pleit al jaren voor een strengere aanpak van gezinshereniging. Met deze hervorming wordt een belangrijke pijler uit het regeerakkoord gerealiseerd.

“Gezinshereniging is al jarenlang het grootste migratiekanaal naar ons land. Die instroom moet omlaag. De situatie zoals die vandaag bestaat is niet meer houdbaar. De te lakse regels zorgden voor een aanzuigeffect, en daar maken we nu komaf mee”, besluit De Vreese.