Op de Dag van de Ondernemer staan alle ondernemers in de schijnwerpers, gaande van de grote industrie, de familiebedrijven tot de kleine zelfstandige. Het coronavirus stelt onze Vlaamse ondernemingen op de proef, maar zelfs in deze uitdagende en disruptieve tijden tonen ze een ongeziene veerkracht, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Ze blijven ondanks alles niet bij de pakken zitten. Ondernemers gaan op zoek naar creatieve oplossingen, investeren in nieuwe projecten en verkennen nieuwe paden. Meer dan ooit is de blik gericht op de toekomst en bouwen ze mee aan de economie van morgen.

We dragen onze gedreven Vlaamse ondernemers een warm hart toe. Ze zijn dag en nacht druk in de weer voor zowel hun klanten als hun werknemers. Ze creëren jobs en dragen bij tot de welvaart. Kortom: ze zijn onmisbaar en mogen ook beschouwd worden als de helden van deze coronaperiode. We willen hoop geven. We moeten met z’n allen onze ondernemers ondersteunen om deze coronastorm te trotseren, zodat we samen, hopelijk binnenkort, opnieuw gewoon doen wat hiervoor zo vanzelfsprekend was: naar kantoor gaan, kuieren in de gezellige winkelkernen en -centra, lekker gaan eten of een glas drinken of een ontspannend evenement beleven.

Vandaag onderstrepen we enkele voorstellen om onze ondernemingen door deze moeilijke periode te loodsen:

  1. Koop lokaal, steun onze Vlaamse ondernemers:
    De beste ondersteunings- en relancemaatregelen zijn wij, de Vlamingen zelf. De feestdagen komen er aan en het is duidelijk dat ze anders zullen zijn dan andere jaren. Maar kies bij de aankoop van uw eindejaarscadeautjes deze keer misschien niet voor de grote buitenlandse webshops, maar koop lokaal. Het zijn immers de detailhandel en lokale ondernemingen die garant staan voor onze bruisende steden.
     
  2. Maak het winkelen op afspraak mogelijk:
    Ondanks de verplichte sluiting blijft afhaal mogelijk. Sommige producten lenen zich daar jammer genoeg niet toe. Daarom vragen we om de mogelijkheid tot winkelen op afspraak te onderzoeken, uiteraard steeds rekening houdend met de geldende veiligheidsmaatregelen.
     
  3. Maak de ondersteuningsmaatregelen meer op maat:
    Neem de lessen van de afgelopen maanden ter harte en zorg ervoor dat de ondersteuningsmaatregelen overzichtelijk, selectief en op maat zijn van de reële noden van de ondernemingen.
     
  4. Verlicht de handelshuur:
    De handelshuur is een zware kostenpost. De Vlaamse handelshuurlening geeft een duwtje in de rug, maar slaat voorlopig onvoldoende aan. Zoveel mogelijk ondernemingen moeten van deze regeling gebruik kunnen maken. Komt men niet tot een akkoord met de verhuurder, dan kan men steeds een beroep doen op een bemiddelaar.Maak de tijdelijke werkloosheid meer activerend:
     
  5. Maak de tijdelijke werkloosheid meer activerend:
    Het nadeel bij de tijdelijke werkloosheid is dat de werknemers uit het vizier van de werkgever verdwijnen. De aanpak in Nederland kan hierbij inspirerend zijn. Daar werkt men met een tijdelijke loonsubsidie en een inspanningsverplichting van de werkgever voor opleiding, begeleiding of bijkomende werkervaring voor de werknemer.
     

  6. Heb aandacht voor ondernemers in moeilijkheden:
    We vragen aandacht voor het welbevinden van onze ondernemers. Ze gaan door woelig vaarwater en doen alles om het schip varende te houden. We moeten hen met raad en daad bijstaan om op koers te blijven.