33 Vlaamse gemeenten willen hun dorps- of stadskern laten bruisen

Door Maaike De Vreese op 25 november 2021

33 Vlaamse gemeenten kunnen rekenen op een begeleiding van de zogenaamde ‘VLAIO-profploeg’ om hun dorps- en stadskernen te laten bruisen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA). “Om de leegloop in onze stads- en dorpskernen een halt toe te roepen moeten we out of the box durven te denken.”, aldus De Vreese. Opmerkelijk veel West-Vlaamse besturen bleken geïnteresseerd.

De ‘VLAIO-profploeg’ is een team van experts en innovatieve denkers die lokale besturen bijstaan met concrete antwoorden, ideeën en maatregelen om hun lokale kernen bedrijviger te maken. Het team werkt onder de hoede van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Hun expertise wordt kosteloos aangeboden aan lokale besturen. Een begeleidingstraject duurt enkele dagen. Geïnteresseerde gemeenten moesten voor de eerste ronde hun dossier indienen voor 13 augustus. Eind oktober werd de gunningsperiode afgerond en kon de profploeg uit de startblokken schieten.

In totaal werden er 35 aanvragen ingediend in de eerste ronde, zo blijkt nu uit het antwoord van minister van Economie Hilde Crevits op een parlementaire vraag. Twee aanvragen waren niet ontvankelijk wegens een tekort aan informatie of te weinig duidelijkheid in de aanvraag, maar deze gemeenten kregen de kans om een nieuwe aanvraag in te dienen voor de tweede indieningsronde die werd afgesloten op 12 november. Op het resultaat van deze ronde is het nog wachten.

Ondertussen zijn de intakegesprekken tussen de ‘profploeg’ en de 33 gemeenten uit de eerste ronde opgestart. “Deze professionele begeleiding zal niet enkel renderen voor deze 33 gemeenten. De goeie praktijken zullen namelijk ontsloten worden op de toekomstige website “De Vitrine”. Op die manier zal elke Vlaamse gemeente worden geïnspireerd door frisse en concrete ideeën”, zegt De Vreese.

 

Veel West-Vlaamse interesse

Gemeenten uit elke provincie hebben een aanvraag ingediend voor de begeleiding. Concreet gaat het over 3 Limburgse, 5 Oost-Vlaamse, 7 Vlaams-Brabantse (waarvan 5 geselecteerd), 7 Antwerpse en 13 West-Vlaamse gemeenten. Onder de 33 geselecteerde gemeenten zijn er 4 centrumsteden: Aalst, Sint-Niklaas, Leuven en Oostende.

“Er is veel interesse van West-Vlaamse besturen.”, merkt De Vreese  op. Nieuwpoort, Waregem, Wevelgem, Diksmuide, Wervik, Oudenburg, Gistel, Koksijde, Torhout, Oostende, Menen, Harelbeke en Oostkamp dienden een aanvraag in. “Dankzij deze begeleidingen zullen liefst 13 West-Vlaamse steden en gemeenten, van Oostende tot Menen, kunnen genieten van advies op maat om hun kern terug te laten bruisen”, besluit Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs N-VA-voorzitter Maaike De Vreese.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is